Felhívás

• Néhány szó a gyermekkori reumatikus betegségekről és a Rosszcsont Alapítvány bemutatkozása

Magyarországon 10 emberből 9, ha azt hallja, hogy gyermekreumatológia, akkor, talán csak magában, de felteszi a kérdést: egy gyerek is lehet reumás? Sokan úgy gondolják tehát, hogy az autoimmun betegségek gyermekkorban ritkán fordulnak elő. Ezzel az általánosan elterjedt tévhittel szemben a valóság az, hogy a reumatikus betegségek a leggyakoribb gyermekkori krónikus betegségek közé tartoznak, a gyermekkori krónikus ízületi gyulladás előfordulási gyakorisága összevethető a gyermekkori asthmával, vagy a cukorbetegséggel, mégis egyelőre sokkal szerényebb társadalmi figyelmet kap.

A Rosszcsont Alapítvány fel szeretné hívni a közvélemény figyelmét arra, hogy az autoimmun/reumatikus betegségben szenvedő gyermekeknek milyen kihívásokkal kell szembenézzenek a mindennapokban. Az ízületi gyulladás befolyásolja a gyermek személyes és szociális funkcióit, fejlődését. Régen a gyermekek gyakran hiányoztak az iskolából és egyéb koruknak megfelelő tevékenységeket sem tudtak végezni. Felnőttként nagyobb valószínűséggel lettek alacsony jövedelműek, gyakran egyáltalán nem voltak képesek munkát vállalni.

Ugyanakkor napjainkban, köszönhetően részben a modern gyógyszeres terápiás lehetőségeknek, ezekkel a következményekkel csak ritkán kell a családoknak számolniuk. Kezelés mellett a betegek jelentős része fizikai aktivitásában nem, vagy csak résztevékenységek során korlátozott. Az iskolai eredményeik és képzettségük megfelel az egészséges kortársaikénak. Ezért szomorú az a tapasztalatunk, miszerint a betegséget sokszor csak nagyon sokára, a súlyos és nem egyszer visszafordíthatatlan tünetek kialakulásakor ismerik fel. Közös felelősségünk, hogy a gyermekkori reumatikus betegségekre minél szélesebb körben felhívjuk a figyelmet.

Az egészséges, aktív életmódról

A reumatikus betegségben szenvedő gyermekek megfelelő terápia mellett teljes életet élhetnek. Az ő példájuk mindannyiunkat önvizsgálatra késztethet: ha a gyulladásos ízületi betegséggel élő gyermekek mindent megtesznek annak érdekében, hogy aktív aktív életet éljenek, akkor én, akinek nem kell hasonló betegség által támasztott kihívásokkal szembenéznem, vajon mit teszek az egészségem megóvása érdekében. A belvárosi séta azt üzeni: nem kell elérhetetlen, teljesíthetlen célokat magunk elé tűznünk. Ha hétvégén időt tudunk szakítani arra, hogy akár csak lakóhelyünkön egy rövid sétát tegyünk akkor már meg is tettük az első szimbólikus lépéseket egy aktívabb, egészségesebb élet felé.

Lépésről lépésre - városi séta a reumatikus betegségben szenvedő gyermekeknek

Hajlamosak vagyunk nem észrevenni, hogy Európa egyik legszebb fővárosában élünk. Az ImagineBudapest vezetett városismereti sétái arra tanítanak meg, hogy miként láthatjuk meg a város azon szépségeit, amelyek mellett a hétköznapokon csak elrohanunk.

2010. október 9-én, részben a civil társadalom figyelmének felkeltése érdekében, a Rosszcsont Alapítvány és az ImagineBudapest közreműködésével sétát szervezünk a gyermekkori reumatikus betegségben szenvedő gyermekeknek.

Kérjük támogassa Ön is a Rosszcsontalapítvány reumatikus betegségben szenvedő gyermekért végzett munkáját!

Kérjük, hogy amennyiben céljainkat arra érdemesnek ítéli, akkor támogassa a remutikus betegségben szenvedő gyermekért rendezett jótékonysági eseményünket. A 100.000.- Ft feletti összeget adományozók 10 darab ImagineBudapest ajándékutalványt kapnak, amit magánszemélyek barátaik társaságában, cégek, szervezetek pedig a jutalmazási, vagy csapatépítő stratégiájukba illesztve szabadon felhasználhatnak az Imagine Budapest valamelyik nyilvánosan meghírdetett sétáján (www.imaginebp.hu).

Adományaikat az Alapítvány bankszámlájára várjuk (számlaszám: OTP 11702012-20000521), a közlemény rovatba kérjük írja be: „jótékonysági séta”.

További információ:
    web: www.rosszcsontalapitvany.hu
    www.imaginebp.hu

Sajtótájékoztató:
    A séta az Alexandra Párizsi Nagyáruház (1061, Budapest, Andrássy út 39.) Lotz termében ér véget, ahol az Alapítvány, a szülők és az esemény kiemelt támogatóinak képviselői tartanak sajtótájékoztatót 13 órai kezdettel. A séta résztvevőit a BookCafe látja vendégül.

e-mail: info@rosszcsontalapitvany.hu

telefon: 00-36-20-251-3336

A sajtó regisztrált munkatársai - korlátozott számban - részt vehetnek a sétán is.

Támogatók, partnerek

Minden, amiről tudni érdemes...