Hírek, események

 • Ma van az ízületi gyulladásos betegségek világnapja

  1996 óta minden évben október 12-én tartják meg világszerte az ízületi gyulladásos betegségek nemzetközi világnapját, hivatalos nevén a World Arthritis Day-t. Ebből az alkalomból a reumatikus-, csont- és izomrendszeri betegségekben szenvedők összefogással hívják fel a közvélemény figyelmét a betegségre. A nemzetközi kampányhoz idén első alkalommal csatlakozott a gyermekreumatológiai kórképekben szenvedő kis betegek gyógyítását segítő Rosszcsont Alapítvány is.
   
  A nemzetközi figyelemfelkeltő kampány részeként ezen a napon összegyűlnek az ízületi gyulladásosban szenvedő betegek és integetve vetetik észre magukat és betegségüket. Az integetős akcióról világszerte képek készülnek, amelyeket grandiózus óriásképként állítanak aztán össze a World Arthritis Day hivatalos honlapján (http://www.worldarthritisday.org/). A világnap szlogenje alapján: kezünket és hangunkat is felemeljük, hogy észrevegyék nehézségeinket. Az integetős kampány mellett ugyancsak hagyományos eleme a világnapnak, hogy a betegjogi szervezetek javaslatokkal hívják fel a döntéshozók figyelmét a problémákra, és közjogi javaslatokkal élnek az ízületi gyulladásos betegek életkörülményeinek javítása érdekében.
   
  Idén első alkalommal csatlakozott a nemzetközi kampányhoz a Rosszcsont Alapítvány, amely a Semmelweis Egyetem II. sz. Gyerekklinikáján található gyermekreumatológia osztályra hívta meg az ízületi gyulladásos megbetegedésben szenvedő gyermekeket. Az integetés és közös fotókészítés mellett egyúttal családi napot és betegoktató továbbképzést is tartottak, ahol szó esett a gyermekreumatológiai betegségek gyógyítási területének újdonságairól is. „A közvélemény még mindig keveset tud arról, hogy a reumatikus megbetegedések nem csak a nyugdíjas korosztályt érintheti. Ez az egyik leggyakoribb gyerekkori kórkép is, amire az egészségügyi kormányzatnak is kiemelt figyelmet kell fordítania.” – mutatott rá dr. Constantin Tamás, a Rosszcsont Alapítvány orvos szaktanácsadója.
   
  A gyermekek nem kis felnőttek. A gyermekkori reumatikus betegségek ellátása a reumatológia mellett gyermekgyógyászati tudást, tapasztalatot és hátteret igényel. „A felnőtt reumatológusok hálózatba szervezték a biológiai terápiás centrumokat. Reméljük, hogy hamarosan a gyermekgyógyászati intézetekben is hozzáférhetőek lesznek a gyermekreumatológia területén is legmodernebb kezelésnek számító biológiai terápiák. Akciónkkal a gyermekek speciális igényeire is szerettük volna felhívni a figyelmet” – számolt be Szilveszter Ágnes, a szülői munkacsoport vezetője.
   
  A Semmelweis Egyetem Tűzoltó utcai Gyerekklinikája az első és egyelőre az egyetlen gyermekegészségügyi intézet, ahol a dedikált gyermekreumatológiai ellátás folyik. „Bízunk az egészségügyi kormányzat és társadalombiztosító támogatásában, aminek révén a felnőtt intézményekhez hasonló terápiás feltételeket tudunk majd nyújtani kis betegeink számára is.” - fogalmazta meg későbbi terveiket dr. Constantin Tamás.
   
   
  * * *
   
    
  Szerkesztőknek:
   
  A Semmelweis Terv a magyar csecsemő- és gyermekegészségügyi ellátás fejlesztéséről szóló fejezete kiemelt prioritásként határozza meg, hogy a gyermekek értékközpontú megközelítése és praktikus szempontok (infrastruktúra kialakítása, speciális eszközök és műszerek használata, humánpolitikai megfontolások – szakképzések, jártasságok), valamint a hazai egészségügyi hagyomány alapján is a csecsemő- és gyermekegészségügyet önálló alrendszerként kell kezeljük.
   
  A Rosszcsont Alapítványról:
   
  Az Alapítvány célja, hogy a gyermekreumatológiai kórképekben szenvedő beteg gyermekek a gyógyításuk során a legmagasabb színvonalú ellátásban részesülhessenek. A Rosszcsont Alapítvány elő kívánja segíteni az európai klinikai-, betegellátási standardoknak, a gyógyítás új metodikáinak Magyarországon történő bevezetését, megpróbálja lehetővé tenni a legkorszerűbb műszerek, eszközök, diagnosztikus és terápiás eljárások alkalmazását. A szervezet elő kívánja segíteni, hogy a betegek és hozzátartozóik megfelelő környezetben kerüljenek kórházi elhelyezésre. Az Alapítvány célja a kezelt gyermekek gyógyulásának elősegítése, a gyógyításban résztvevő orvosok, ápolók és egyéb szakszemélyzet munkájának, a gyógyítás személyi és tárgyi feltételeinek javítása.
   
   
  * * *
    
  További információ:
  Bőhm Kornél
  bohmk@spindoc.hu
  70 /225 2024
   
  A kampány fotóinak elérhetősége: http://download.spindoc.hu/WAD
   
 • FELHÍVÁS

  Néhány szó a gyermekkori reumatikus betegségekről és a Rosszcsont Alapítvány bemutatkozása

  Magyarországon 10 emberből 9, ha azt hallja, hogy gyermekreumatológia, akkor, talán csak magában, de felteszi a kérdést: egy gyerek is lehet reumás? Sokan úgy gondolják tehát, hogy az autoimmun betegségek gyermekkorban ritkán fordulnak elő. Ezzel az általánosan elterjedt tévhittel szemben a valóság az, hogy a reumatikus betegségek a leggyakoribb gyermekkori krónikus betegségek közé tartoznak, a gyermekkori krónikus ízületi gyulladás előfordulási gyakorisága összevethető a gyermekkori asthmával, vagy a cukorbetegséggel, mégis egyelőre sokkal szerényebb társadalmi figyelmet kap.

  A Rosszcsont Alapítvány fel szeretné hívni a közvélemény figyelmét arra, hogy az autoimmun/reumatikus betegségben szenvedő gyermekeknek milyen kihívásokkal kell szembenézzenek a mindennapokban. Az ízületi gyulladás befolyásolja a gyermek személyes és szociális funkcióit, fejlődését. Régen a gyermekek gyakran hiányoztak az iskolából és egyéb koruknak megfelelő tevékenységeket sem tudtak végezni. Felnőttként nagyobb valószínűséggel lettek alacsony jövedelműek, gyakran egyáltalán nem voltak képesek munkát vállalni.

  Ugyanakkor napjainkban, köszönhetően részben a modern gyógyszeres terápiás lehetőségeknek, ezekkel a következményekkel csak ritkán kell a családoknak számolniuk. Kezelés mellett a betegek jelentős része fizikai aktivitásában nem, vagy csak résztevékenységek során korlátozott. Az iskolai eredményeik és képzettségük megfelel az egészséges kortársaikénak. Ezért szomorú az a tapasztalatunk, miszerint a betegséget sokszor csak nagyon sokára, a súlyos és nem egyszer visszafordíthatatlan tünetek kialakulásakor ismerik fel. Közös felelősségünk, hogy a gyermekkori reumatikus betegségekre minél szélesebb körben felhívjuk a figyelmet.

  Az egészséges, aktív életmódról

  A reumatikus betegségben szenvedő gyermekek megfelelő terápia mellett teljes életet élhetnek. Az ő példájuk mindannyiunkat önvizsgálatra késztethet: ha a gyulladásos ízületi betegséggel élő gyermekek mindent megtesznek annak érdekében, hogy aktív aktív életet éljenek, akkor én, akinek nem kell hasonló betegség által támasztott kihívásokkal szembenéznem, vajon mit teszek az egészségem megóvása érdekében. A belvárosi séta azt üzeni: nem kell elérhetetlen, teljesíthetlen célokat magunk elé tűznünk. Ha hétvégén időt tudunk szakítani arra, hogy akár csak lakóhelyünkön egy rövid sétát tegyünk akkor már meg is tettük az első szimbólikus lépéseket egy aktívabb, egészségesebb élet felé.

  Lépésről lépésre - városi séta a reumatikus betegségben szenvedő gyermekeknek

  Hajlamosak vagyunk nem észrevenni, hogy Európa egyik legszebb fővárosában élünk. Az ImagineBudapest vezetett városismereti sétái arra tanítanak meg, hogy miként láthatjuk meg a város azon szépségeit, amelyek mellett a hétköznapokon csak elrohanunk.

  2010. október 9-én, részben a civil társadalom figyelmének felkeltése érdekében, a Rosszcsont Alapítvány és az ImagineBudapest közreműködésével sétát szervezünk a gyermekkori reumatikus betegségben szenvedő gyermekeknek.

  Kérjük támogassa Ön is a Rosszcsontalapítvány reumatikus betegségben szenvedő gyermekért végzett munkáját!

  Kérjük, hogy amennyiben céljainkat arra érdemesnek ítéli, akkor támogassa a remutikus betegségben szenvedő gyermekért rendezett jótékonysági eseményünket. A 100.000.- Ft feletti összeget adományozók 10 darab ImagineBudapest ajándékutalványt kapnak, amit magánszemélyek barátaik társaságában, cégek, szervezetek pedig a jutalmazási, vagy csapatépítő stratégiájukba illesztve szabadon felhasználhatnak az Imagine Budapest valamelyik nyilvánosan meghírdetett sétáján (www.imaginebp.hu).

  Adományaikat az Alapítvány bankszámlájára várjuk (számlaszám: OTP 11702012-20000521), a közlemény rovatba kérjük írja be: „jótékonysági séta”.

  További információ:
  web: www.rosszcsontalapitvany.hu
  www.imaginebp.hu

  Sajtótájékoztató:
  A séta az Alexandra Párizsi Nagyáruház (1061, Budapest, Andrássy út 39.) Lotz termében ér véget, ahol az Alapítvány, a szülők és az esemény kiemelt támogatóinak képviselői tartanak sajtótájékoztatót 13 órai kezdettel. A séta résztvevőit a BookCafe látja vendégül.

   

  e-mail: info@rosszcsontalapitvany.hu

  telefon: 00-36-20-251-3336

  A sajtó regisztrált munkatársai - korlátozott számban - részt vehetnek a sétán is.

Támogatók, partnerek

Minden, amiről tudni érdemes...