Beszámolók hazai kongresszusokról

• 2007-ben a Magyar Reumatológusok Egyesületének Gyermekreumatológia Szekciójának éves tudományos ülését a Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekgyógyászati Klinikája szervezte.

Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekgyógyászati Klinikája
    Fotó: Dr. Jókuti László

Beszámoló az MRE Gyermekreumatológiai Szekciója 2007. évi tudományos üléséről

Az MRE Gyermekreumatológiai Szekciója 1989-ben alakult meg. Mintegy 30 tagja van, a tagok között reumatológus, gyermekgyógyász, immunológus, szemész, ortopéd és gyógytornász is szerepel. 3 tagú vezetőségét 5 évente újítják meg. A Szekció évente összegyűlik, hogy megvitassa a gyermekreumatológiai szakma aktuális kérdéseit.

A 2007. évi Tudományos Ülésre november 30-án került sor. Ebben az évben a SE II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika volt a vendéglátónk. Fekete György professzor úr, a Gyermekklinika igazgatójának köszöntője után a társszakmák meghívott előadóinak referátumait hallgattuk meg.

Elsőként a magyar származású, jelenleg Hamburgban praktizáló Foeldvari Ivan dr. a juvenilis idiopathiás arthritis (JIA) kezelésének aktuális kérdéseiről beszélt (Hamburger Zentrum für Kinder- und Jugendrheumatologie). Előadásában beszámolt a szelektív COX-2 gátlókkal, a különböző biológiai terápiás készítményekkel végzett vizsgálatokban nyert tapasztalatairól, valamint kíváló összefoglalót hallhattunk a nemzetközileg elfogadott terápiás irányelvekről. Ezt követően Reusz György professzor úr (SE I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika) az immunológiai betegségekhez társuló glomerulonephritisekkel kapcsolatos ismereteket, a glomerulonephritisek terápiáját és prognózisát foglalta össze. Süveges Ildikó professzor asszony (SE Szemészeti Klinika) a gyermekkori uveitisekről tartott színes összefoglalót, részletesen kitérve a terápiás lehetőségekre. Kárpáti Sarolta professzor asszony (SE Bőr- és Nemikórtani Klinika) a gyermekkori psoriasisról beszélt, áttekintette a Klinikán észlelt arthropathiás esetek jellegzetességeit. Ponyi Andrea dr. (SE II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika) a gyermekkori autoimmun betegségek genetikai hátteréről, az autoimmun betegségek genetikai modelljeiről, a hajlamosító gének azonosítására irányuló vizsgálatokról beszélt. Németh Júlianna főorvos asszony (Állami Egészségügyi Központ, Budapest) a Borrelia fertőzés szerológiai diagnosztikájáról tartott előadást. Áttekintette a diagnosztikában használt bakteriális antigéneket, azok jellegzetességeit, a betegség különböző stádiumaiban való megjelenésüket, a különböző szerológiai módszerek érzékenységét és specificitását, és esetismertetésekkel alátámasztva ecsetelte ezen módszereknek a Lyme kór diagnosztikájában betöltött szerepét. Luczay Andrea dr. (SE II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika) az autoimmun betegségben szenvedő gyermekek növekedési hormon kezelési lehetőségéről beszélt, sajnos valóban csak elméleti síkon, hiszen jelenleg ilyen indikációban az OEP nem finanszírozza a növekedési hormon kezelést. Ugyanakkor felhívta a figyelmet a tervezett európai klinikai vizsgálatokra, amelyekhez a hazai centrumok is csatlakozhatnak. A délelőtti előadás sorozat végén Domos Gyula dr. (SE Ortopédiai Klinika) az intraarticularis osteoid osteoma esetén felmerülő differenciáldiagnosztikai nehézségekről tartott előadást, kiemelve a különböző képalkotó vizsgálati módszerek diagnosztikában betöltött szerepét.

Rövid ebédszünet után a bejelentett előadások, esetismertetések következtek. Elsőként Orbán Ilonka dr. (ORFI) az ORFI III.sz. Általános és Gyermekreumatológiai Osztályán az utóbbi 12 évben észlelt krónikus recidiváló multifokális osteomyelitises (CRMO) eseteket foglalta össze. Előadásában részletesen kitért a betegség genetikai hátterére illetve az ezzel kapcsolatban bővülő ismeretekre, a CRMO és az ún. autoinflammatorikus betegségek kapcsolatára. Ezt követte Csürke Ildikó dr. (Szent András Kórház, Nyíregyháza) beszámolója a 2007. évi PReS Kongresszusról. A sokszínű kongresszusból 4 témakört emelt ki: az intraarticularis steroid injekciókkal foglalkozó előadásokat, egy új gyulladásos markerről, a calprotectinről (mely korai gyulladásos markernek tekinthető, de a terápiás válasz követésére is alkalmas), a gyermekkori vasculitisek új klasszifikációjáról és a gyermekkori SLE-ről szóló előadásokat. Bazsó Anna (ORFI) a megacolon ill. krónikus obstipáció és a juvenilis idiopathiás arthritis (JIA) kapcsolatáról beszélt 5 eset kapcsán. Hartmann Ágnes dr. (PTE OEKK Gyermekklinika) Reiter syndromás gyermek esetét ismertette, az eset kapcsán összefoglalta a Reiter syndromával ill. reaktív arthritisekkel kapcsolatos ismereteket. Mosdósi Bernadett dr. (PTE ÁOK Gyermekklinika) súlyos pulmonalis vérzés képében manifesztálódó szekunder vasculitis esetét ismertette, kitérve a gyermekkori vasculitisek klasszifikációjára. Váncsa Andrea dr. (DE OEC Gyermekimmunológiai Tanszék) az X kromoszómához kötött agammaglobulinaemiához (XLA) társuló arthritiseket tekintette át egy XLA-ban szenvedő ikerpárnál észlelt polyarticularis JIA kapcsán. Végül Sevcic Krisztina dr. (ORFI) JIA-s beteg TNFα-blokkoló kezelése során kialakult SLE esetét ismertette.

A tudományos program végén az Ülés résztvevőinek bemutatták, a II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika Constantin Tamás dr. vezette reumatológiai, immunológiai és nephrologiai profilú, új mátrix osztályát, valamint a Klinika korszerűen felszerelt új tornatermét. A program – a Wyeth és a Meridien Hotel Budapest támogatásával - vacsorával összekötött baráti beszélgetéssel zárult a Meridien Hotel különtermében.

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani Fekete György professzor Úrnak, hogy lehetővé tette a Tudományos Ülés megrendezését a II. sz. Gyermekgyógyászati Klinikán, valamint dr. Constantin Tamásnak a kiváló szervezőmunkájáért.

Dr. Sevcic Krisztina

A kongresszus programja letölthető innen.