Cikkek, megjelenések

• Rejtett boltívből remek gyerekbirodalom

Mecénás, mecenatúra szavaink Caius Cilnius Maecenas (Kr. e. 70.–Kr. e. 8.), római politikus nevét őrzik, aki fontosnak tartotta a költők anyagi támogatását. Nyílt titok, hogy napjainkban éppen úgy szükség van nagyvonalú támogatókra, mint régen, és messze nem csak a költészet területén.

Kevesen tudnak arról, hogy gyerekkorban sem ritkák a reumás betegségek, pedig a krónikus ízületi gyulladásban szenvedő, 18 évnél fiatalabb gyerekek száma Magyarországon igen jelentõs. Számuk a becslések szerint 2-3 ezer fõ. A gyermekreumatológia a gyermekgyógyászat egyik legdinamikusabban fejlõdõ tudományága. A Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermek gyógyászati Klinikáján (az intézményt többnyire Tűzoltó utcai Gyerek klinika néven emlegetik) négy esztendeje megalakult osztályon magas színvonalú gyermekreumatológiai ellátás folyik. Az osztály az ország egész területéről fogadja a krónikus ízületi gyulladásban és más autoimmun betegségben szenvedő gyerekeket. A klinika épülete olyan, mint egy elvarázsolt kastély, méltóságteljes falai valamikor pompás palotát rejthettek. Fénykoráról a gyermekreumatológiai osztály lépcsőházának mennyezetén található freskó árulkodik, azt pedig, hogy itt nemcsak meggyógyítani szeretnék a gyerekeket, hanem a kórházi tartózkodás és kezelés idejét is meg akarják könnyíteni számukra, világosan mutatja a lépcsőház falain a sok vidám kép. A színes festményeken hancúrozó állatok kísérik egészen az osztályig a kicsiket. A szülők és csemetéik fölé az óriási ablak előtt álló, hatalmas pálma védőn nyújtogatja gyönyörű leveleit. És a meglepetések, az élmények itt korántsem érnek véget. Ugyanis civil támogatással teljesen felújították, helyesebb úgy fogalmazni, hogy teljesen újjáépítették az osztályt, ahol az átadás óta 16 ágyon fogadják kis betegeiket. Az osztályon kezelt gyerekek többsége krónikus betegségben szenved, vagyis gyakran egész életük során gyógykezelésre szorulnak. A hosszú kórházi tartózkodás pedig önmagában is súlyos megterhelést jelent számukra. Az intézmény működtetői azt szerették volna, hogy a náluk kezelt gyerekek barátságos és komfortos környezetben gyógyulhassanak. A megoldást a fel újítás adta a kezükbe, ugyanis egy szekrény mögött addig nem ismert boltívre bukkantak. A váratlanul eléjük tárult kincs láttán olyan művészeti alkotást álmodtak a gyerekeknek, amely szórakoztató, a szülők számára pedig jelzi az osztály munkatársainak a családok felé irányuló figyelmét. Így készültek a közösségi terekbe a művészi értéket képviselő, térbeli alkotások, amelyek Roskó Gábor tehetségét és gyerekszeretetét dicsérik. A projekt a Summa Artium által kezelt Polgár Krisztina Emlékalap segítségével jött létre.

Több mint 120 éve gyógyítanak

A Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekgyógyászati Klinikáján 1885-ben indult a gyógyítás, akkor még Fehér Kereszt Gyermek kórháznak hívták. Itt nyílt először gyermekszív-gyógyászati és szívsebészeti osztály, itt létesült először az országban gyermekonkológia és hematológia részleg. 1896-ra alakították ki a Tűzoltó utcai épületcsoportot. Az alapkőletételen az uralkodó Ferenc József is megjelent. A klinika modern felszereltségét az alapítványoknak, vállalati és magántámogatóknak köszönheti. Az adományozók önzetlen felajánlásaikkal segítik a klinika működését.

Polgár Krisztina Emlékalap

A Polgár Krisztina Emlékalapot 2007-ben hozta létre a család fiatalon elhunyt tagja emlékére. Polgár (eredeti nevén Aschenbrenner) Krisztina különleges személyiség volt. 1977. december 2-án született Budapesten. Rövid életét szinte végig tanulással töltötte, előbb Újhartyánban, Dabason, majd a Budapesti Műszaki Egyetemen. 2005-ben kötött házasságot Polgár Tamással. Különösen vonzódott a művészetekhez és a társadalmi igazságossághoz. Ezért az emlékalap e két területen támogat projekteket, azzal a céllal, hogy értékeinket Krisztina tovább élő szellemisége szerint gyarapítsa. Polgár Krisztina 2006. november 17-én hunyt el rövid, gyógyíthatatlan betegségben.

Érdek nélkül - Pavlovics Ágota

Sajtószoba

Minden, ami velünk történik...