Reuma gyermekkorban?

• Magyarországon 10 emberből 9, ha azt hallja, hogy gyermekreumatológia, akkor, talán csak magában, de felteszi a kérdést: egy gyerek is lehet reumás?

Sokan úgy gondolják tehát, hogy az autoimmun betegségek gyermekkorban ritkán fordulnak elő. Ezzel az általánosan elterjedt tévhittel szemben a valóság az, hogy a reumatikus betegségek a leggyakoribb gyermekkori krónikus betegségek közé tartoznak. A releváns nemzetközi irodalomban fellelhető prevalencia adatok alapján hazánkban legalább 3 - 5. 000 gyermek szenved juvenilis idiopathias arthritisben (JIA) (krónikus ízületi gyulladásban).

Az autoimmun (reumatikus) betegségek során a szervezet védekezőrendszere a saját szervek ellen fordul, így a különböző szövetekben (pl. az ízületekben, a bőrben, az izomban, a vesében, az agyban) kórokozó jelenléte nélkül gyulladás alakul ki, amely súlyos károsodáshoz vezethet.

Az ízületi gyulladás következtében az érintett ízület duzzanata alakul ki, mozgásterjedelme beszűkül és fájdalmassá válik.

Gyermekkori krónikus sokízületi gyulladás
    A képen látható kislány esetében érintettek a kéz kisízületei, a csuklók, a könyök, a vállak, a csípők, a térdek és a bokák. A térdek és a bokák duzzanata laikusok számára is rögtön felismerhető. A fénykép készültekor, a kezelést megelőzően, a kislány járásképtelen volt, mert a gyulladás következtében az ízületek mozgása igen fájdalmassá vált, az ízületek mozgástartománya beszűkült, nem tudta őket teljesen kinyújtani, illetve behajlítani.
    A betegség gyermekkorban sokszor csak „kevés” (1-4) ízületet érint
    Ez is súlyos kórkép lehet, a képen szereplő gyermeknek „csak” a bal térde duzzadt hatalmasra.

Idővel az ízület mozgási képessége visszafordíthatatlanul elveszhet, az életminőség súlyos romlásához vezetve. A mozgási képesség elvesztésével párhuzamosan az izmok sorvadnak és ez további funkcióvesztéshez vezet. A krónikus gyulladás a vérbőség, a gyulladásos mediátorok (szabályozó molekulák) útján az érintett végtag fokozott növekedését okozza.

A gyulladás a fejlődésben lévő gyermek szervezetének kóros növekedési szignált/parancsot jelent
    A bal oldali ábrán jól látható, hogy a jobb térd krónikus gyulladásának következtében a jobb alsó végtag gyorsabb növekedése folytán hosszabb lett, a végtagok hosszkülönbségét pedig az egyenes állás érdekében a hosszabb jobb térd hajlításával igyekszik kompenzálni. A térd folyamatos kényszertartása további mozgásvesztéshez vezethet.

A jobb oldali képen a jobb boka gyulladása következtében a gyermek kímélni próbálta a jobb lábát, ami az érintett végtag inaktivitásos sorvadásához vezetett (figyeljék meg a két láb eltérő izomtömegét).

A krónikus ízületi gyulladás befolyásolja a gyermek személyes és szociális funkcióit, fejlődését. A gyermekek gyakran hiányoznak az iskolából és egyéb koruknak megfelelő tevékenységeket sem tudnak végezni. Felnőttként nagyobb valószínűséggel lesznek alacsony jövedelműek, gyakran egyáltalán nem képesek munkát vállalni. A betegség fizikai és emocionalis hatásai mellett a családoknak (és a társadalomnak) a financiális problémákkal is szembe kell nézniük, hiszen a szülők gyakran csak részállást tudnak vállalni, vagy fel kell adják a munkájukat annak érdekében, hogy a beteg gyermeküket ápolják.