Hírek, események

 • Ma van az ízületi gyulladásos betegségek világnapja

  1996 óta minden évben október 12-én tartják meg világszerte az ízületi gyulladásos betegségek nemzetközi világnapját, hivatalos nevén a World Arthritis Day-t. Ebből az alkalomból a reumatikus-, csont- és izomrendszeri betegségekben szenvedők összefogással hívják fel a közvélemény figyelmét a betegségre. A nemzetközi kampányhoz idén első alkalommal csatlakozott a gyermekreumatológiai kórképekben szenvedő kis betegek gyógyítását segítő Rosszcsont Alapítvány is.
   
  A nemzetközi figyelemfelkeltő kampány részeként ezen a napon összegyűlnek az ízületi gyulladásosban szenvedő betegek és integetve vetetik észre magukat és betegségüket. Az integetős akcióról világszerte képek készülnek, amelyeket grandiózus óriásképként állítanak aztán össze a World Arthritis Day hivatalos honlapján (http://www.worldarthritisday.org/). A világnap szlogenje alapján: kezünket és hangunkat is felemeljük, hogy észrevegyék nehézségeinket. Az integetős kampány mellett ugyancsak hagyományos eleme a világnapnak, hogy a betegjogi szervezetek javaslatokkal hívják fel a döntéshozók figyelmét a problémákra, és közjogi javaslatokkal élnek az ízületi gyulladásos betegek életkörülményeinek javítása érdekében.
   
  Idén első alkalommal csatlakozott a nemzetközi kampányhoz a Rosszcsont Alapítvány, amely a Semmelweis Egyetem II. sz. Gyerekklinikáján található gyermekreumatológia osztályra hívta meg az ízületi gyulladásos megbetegedésben szenvedő gyermekeket. Az integetés és közös fotókészítés mellett egyúttal családi napot és betegoktató továbbképzést is tartottak, ahol szó esett a gyermekreumatológiai betegségek gyógyítási területének újdonságairól is. „A közvélemény még mindig keveset tud arról, hogy a reumatikus megbetegedések nem csak a nyugdíjas korosztályt érintheti. Ez az egyik leggyakoribb gyerekkori kórkép is, amire az egészségügyi kormányzatnak is kiemelt figyelmet kell fordítania.” – mutatott rá dr. Constantin Tamás, a Rosszcsont Alapítvány orvos szaktanácsadója.
   
  A gyermekek nem kis felnőttek. A gyermekkori reumatikus betegségek ellátása a reumatológia mellett gyermekgyógyászati tudást, tapasztalatot és hátteret igényel. „A felnőtt reumatológusok hálózatba szervezték a biológiai terápiás centrumokat. Reméljük, hogy hamarosan a gyermekgyógyászati intézetekben is hozzáférhetőek lesznek a gyermekreumatológia területén is legmodernebb kezelésnek számító biológiai terápiák. Akciónkkal a gyermekek speciális igényeire is szerettük volna felhívni a figyelmet” – számolt be Szilveszter Ágnes, a szülői munkacsoport vezetője.
   
  A Semmelweis Egyetem Tűzoltó utcai Gyerekklinikája az első és egyelőre az egyetlen gyermekegészségügyi intézet, ahol a dedikált gyermekreumatológiai ellátás folyik. „Bízunk az egészségügyi kormányzat és társadalombiztosító támogatásában, aminek révén a felnőtt intézményekhez hasonló terápiás feltételeket tudunk majd nyújtani kis betegeink számára is.” - fogalmazta meg későbbi terveiket dr. Constantin Tamás.
   
   
  * * *
   
    
  Szerkesztőknek:
   
  A Semmelweis Terv a magyar csecsemő- és gyermekegészségügyi ellátás fejlesztéséről szóló fejezete kiemelt prioritásként határozza meg, hogy a gyermekek értékközpontú megközelítése és praktikus szempontok (infrastruktúra kialakítása, speciális eszközök és műszerek használata, humánpolitikai megfontolások – szakképzések, jártasságok), valamint a hazai egészségügyi hagyomány alapján is a csecsemő- és gyermekegészségügyet önálló alrendszerként kell kezeljük.
   
  A Rosszcsont Alapítványról:
   
  Az Alapítvány célja, hogy a gyermekreumatológiai kórképekben szenvedő beteg gyermekek a gyógyításuk során a legmagasabb színvonalú ellátásban részesülhessenek. A Rosszcsont Alapítvány elő kívánja segíteni az európai klinikai-, betegellátási standardoknak, a gyógyítás új metodikáinak Magyarországon történő bevezetését, megpróbálja lehetővé tenni a legkorszerűbb műszerek, eszközök, diagnosztikus és terápiás eljárások alkalmazását. A szervezet elő kívánja segíteni, hogy a betegek és hozzátartozóik megfelelő környezetben kerüljenek kórházi elhelyezésre. Az Alapítvány célja a kezelt gyermekek gyógyulásának elősegítése, a gyógyításban résztvevő orvosok, ápolók és egyéb szakszemélyzet munkájának, a gyógyítás személyi és tárgyi feltételeinek javítása.
   
   
  * * *
    
  További információ:
  Bőhm Kornél
  bohmk@spindoc.hu
  70 /225 2024
   
  A kampány fotóinak elérhetősége: http://download.spindoc.hu/WAD
   
 • Múzeumok éjszakája a Holokauszt Emlékközpontban

  A reumatikus betegségben szenvedő gyermekek gyógyulását támogató Rosszcsont Alapítvány kezdeményezésére különleges programmal készül az idei Múzeumok Éjszakájára (2011. június 24.) a Páva utcai Holokauszt Emlékközpont. Az eseményre eddig minden évben a tolerancia és a megértés különböző aspektusait vizsgáló programokkal készültek, idén a központi téma az egészség-betegség dialektikája, az emberi test és lélek esendősége lesz. A komoly téma ellenére most is játékos formában járják körül a fenti kérdéseket. A játszóházban Roskó Gábor Kossuth-díjas művész segít majd a kicsiknek egy kórtermet kifesteni olyan formában, ahogy a gyerekek szeretnék látni a barátságos kórházat.

  Gyerekeknek és felnőtteknek is egyedülálló lehetőséget biztosít az Imagine Budapest által az Emlékközpontból a Tűzoltó utcai Gyerekklinikára vezetett tematikus séta, ahol megtekinthetőek Roskó Gábor - a nagyközönség elől a hétköznapokban a gyermekreumatológia osztályon elzárt - muralis munkái, fali installációi. A Tűzoltó utcai Gyerekklinika Budapest egyik első, beteg gyermekeket ellátó kórházának, a Fehér Kereszt Kórháznak az utódja: 125 év hagyománya és tapasztalata sugárzik a tekintélyes épületkomplexumból. A séta során az érdeklődők, bár "csak" egy utcasaroknyi távot tesznek meg, megismerhetik a kórház és a környék történetét, építészeti jellegzetességeit is.

  A családi programot a Búgócsiga Zenede koncertje zárja. A szervezők szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt a Holokauszt Emlékközpont, a Rosszcsont Alapítvány és a Tűzoltó utcai Gyerekklinika közös rendezvényére.

  Időpont: 2011. június 24. 16:00- 21:00

  Helyszín:
  Holokauszt Emlékközpont
  1094 Bp., Páva utca 39.
  Tel.: 455-3320 | www.hdke.hu | info@hdke.hu

  Részletes program

  A magyar humor és kabaré nagyjai

  „A nevetés a legrövidebb távolság két ember között.” Victor Borge

  Idén a humor, a nevetés költözik be a Holokauszt Emlékközpontba a Múzeumok Éjszakáján. A két világháború közötti kabaré nagyjai: Salamon Béla, Ormos Béla, Kabos Gyula legendás alakjai mellett feltűnik kávéházi asztalánál mindenki kedves ismerőse, Rejtő Jenő is. Óránként induló tematikus tárlatvezetéseinken őket mutatjuk be. S mivel tudjuk, a nevetés gyógyít, családi és gyerekprogramunkon a szomszédos Tűzoltó utcai Gyermekklinikát látjuk vendégül. Bohócdoktorok fogadják a látogatókat, rögtönzött kórtermünkben festünk, és színes ajándékokat készítünk, amihez a Búgócsiga Zenede szolgáltat majd bombasztikus hangulatot. A nap különlegessége, hogy a családi programra érkezők körsétát tehetnek az Imagine Budapest vezetésével Budapest első gyermekkórházának épületében.

  Legendás nevettetők - Tematikus tárlatvezetések az Emlékközpont állandó kiállításán

  A Múzeumok Éjszakáján a magyar kabaré és humor legendás alakjainak sorsán keresztül mutatjuk be, hogy a kirekesztés nem ismeri, és nem tiszteli a tréfát. Salamon Béla, Kabos Gyula, Rejtő Jenő és Kabos László visszaemlékezései és írásai lesznek segítségünkre.

  Tárlatvezetések indulnak az állandó kiállításon:

  18 órakor: Kabos László
  19 órakor: Nagy Endre
  20 órakor: francia nyelvű vezetés
  21 órakor: Kabos Gyula
  22 órakor: angol nyelvű vezetés
  23 órakor: Rejtő Jenő
  24 órakor: Salamon Béla
  életét bemutatva.

  Fehér Kereszt Séta - Tematikus tárlatvezetések a Tűzoltó utcai Klinikán

  A Tűzoltó utcai Gyerekklinika Budapest egyik első, beteg gyermekeket ellátó kórházának, a Fehér Kereszt Kórháznak az utódja. 125 év hagyománya és tapasztalata sugárzik a tekintélyes épületkomplexumból. A séta során az érdeklődők, bár "csak" egy utcasaroknyi távot tesznek meg az Emlékközpontból, az Imagine Budapest vezetésével megismerhetik a kórház és a környék történetét, építészeti jellegzetességeit is, megtekinthetik Roskó Gábor alkotásait.
  A séta egyben tiszteletadás Prof. Petényi Géza embermentő előtt, aki 1983-ban posztumusz Világ Igaza díjban részesült.
  Séták indulnak az Emlékközpontból: 16:30, 18:30, 19:30 órakor.

  16:00 - 20:00 Fessetek és nevessetek – kórtermi gyakorlatok
  Kreatív foglalkozás gyerekeknek és örökifjaknak
  Rögtönzött, s természetesen hófehér kórtermünkben Roskó Gábor Kossuth-díjas művész segít majd kialakítani a barátságos és vidám környezetet a kézműveskedéshez. A játékban megfáradt látogatók pedig tolerancia teszttel mérhetik le aktuális empátia szintjüket.

  17:30 Vitaminbomba – a Búgócsiga Zenede koncertje
  Öt kiváló zeneakadémista, akik hetedhét műfaji határon át repülnek a gyerekekkel a zene világába.

  Látogassanak el hozzánk! Nevetésben nem ismerjük a tréfát.
  Étellel és itallal a LÁTHATATLAN LÉGIÓ-hoz címzett kávézónkban várja Önöket Vanek úr és Gorcsev Iván.

  Partnerünk: a Rosszcsont Alapítvány
  A családi délután és a gyerekek jókedvének támogatója: az AAM Tanácsadó Zrt. és a Sixi 2000 Kft. A Tűzoltó utcai Gyerekklinika reumatológia osztályán megtekinthető szobrok elkészítését a Polgár Alapítvány támogatta. A szobrok Roskó Gábor alkotásai.

  Jegyárak:
  A felnőtt karszalag 1400 Ft-ba, a gyermek (érvényessége 6-18 éves kor között) 600 Ft-ba kerül. 6 éves kor alatt a belépés ingyenes. A nyugdíjas kedvezmények ezen az estén nem érvényesek.